Bošnjaci nijesu moneta za potkusurivanje

Bošnjaci nijesu moneta za potkusurivanje

Prvi krug treba da utvrdi najboljeg kandidata. Taj kandidat, koji potvrdi svoju snagu najvećom podrškom birača vjerovatno više zaslužuje jaču opozicionu podršku u drugom krugu, kazao je Kalač.

 

Predsjednički izbori su šansa da alarmiramo na opasnost potpunog nestajanja Bošnjaka i da još jednom skrenemo pažnju cjelokupnoj crnogorskih javnosti da je Crna Gora naša zemlja i da nećemo dozvoliti da budemo tretirani bilo kako drugačije osim kao ravnopravni građani, rekao je predsjednik Stranke pravde i razvoja i kandidat za predsjednika države Hazbija Kalač. On je u intervjuu za „Dan” istakao da želi da skrene pažnju na nebrigu prema sjeveru države.

●Zbog čega ste odlučili da se kandidujete za predsjednika države?

– Ta odluka je motivisana, prije svega, skretanjem pažnje na trodecenijsku nebrigu ili zanemarivanje sjevernog, Sandžačkog regiona, koji je od političkih interesa juga pretvoren u sirovinsku bazu, a njegovo stanovništvo ostavljeno u siromaštvu, zbog čega se masovno raseljava. S druge strane, bošnjački narod se koristi za potkusurivanje političkih interesnih grupa sa juga zemlje i njihovih sluga sa sjevera, a najviše je izložen raseljavanju.Kao da smo projektovani da potpuno prerastemo u crnogorsku dijasporu, odnosno da se iselimo do posljednjeg. Tome se mora stati na kraj.
Ovi izbori su šansa da alarmiramo na opasnost potpunog nestajanja i da naravno još jednom skrenemo pažnju cjelokupnoj crnogorskih javnosti da je Crna Gora naša zemlja i da nećemo dozvoliti da budemo tretirani bilo kako drugačije osim kao ravnopravni građani.

●Nakon dogovora većeg dijela opozicije o kandidaturi Mladena Bojanića, da li ćete povući Vašu kandidaturu, pošto su to od Vas tražili?

– Opozicija nas nije konsultovala u pregovorima, a i da smo bili učesnici u kreiranju opozicionog stava za predsjedničke izbore nikada se ne bismo saglasili sa tvrdnjom da je za prvi krug najbolje rješenje jedan kandidat. Jednostavno, ovim stavom, što se i potvrdilo, u prvom krugu nije moguće okupiti svu opoziciju pod jednim imenom. Prvi krug treba da utvrdi najboljeg kandidata. Taj kandidat, koji potvrdi svoju snagu najvećom podrškom birača, vjerovatno više zaslužuje jaču opozicionu podršku u drugom krugu. Iz navedenih razloga je jasno da zahtjev za povlačenje moje kandidature nije opravdan, niti ima političku kredibilnost, jer se isključivo veže za procjenu da svaki opozicioni kandidat preferira i dijeli isto opoziciono biračko tijelo, što nije tačno. Politička realnost Crne Gore nije dvoznačna ni po jednom parametru, te se ni ovo pitanje ne može posmatrati na ovaj način.

●Pošto DPS najavljuje kandidaturu Đukanovića, mislite li da možete da ga pobijedite?

– Izbori uvijek otvaraju neke nepredvidive mogućnosti. Na nama je da ponudimo ono što je najbolje i za naš narod i za sve narode i građane ove zemlje, a šta će se desiti, vidjećemo.

●Bošnjačka stranka je dio vlasti. Šta su uradili za bošnjački narod od kad su dio većine?

– Nadam se da će budući izbori dati najbolji odgovor na ovo pitanje. U narodu se osjeća veliko nezadovoljstvo i ogorčenost, a to je najbolje mjerilo njihovog dosadašnjeg rada, pa će budući izbori dati najbolji odgovor na ovo pitanje.M.VEŠOVIĆ

Stati na kraj trgovcima ljudskih duša

●Koja je osnovna poruka Vaše kampanje?

– Osnovna poruka moje kampanje usmjerena je direktno građaninu, čovjeku, pojedincu, ali i mom narodu, a nastoji prizvati otrežnjenje iz ove višedecenijske opčinjenosti i vraćanje uspavane moralnosti, dostojanstva i odlučnosti da se stane na kraj trgovcima ljudskih duša i da na čelo ove države konačno dođu ljudi koji su iz naroda i vode računa o narodu