O Nama

Profil Stranke

Ranih devedesetih godina prošlog stoljeća uveden je višepartijski sistem u kojem su, između ostalih naroda, i Bošnjaci vidjeli svoju historijsku priliku da osnuju stranku koja će se boriti za očuvanje njihovih vjerskih, nacionalnih i kulturnih vrijednosti i očuvanje njihovog dostojanstva.

Tako su Bošnjaci u Crnoj Gori 30. novembra 2013. godine osnovali stranku čijim je osnivanjem, kako se čini, sunce izgrijalo i u Crnoj Gori i to, izgrijalo baš sa istoka, u njenom najistočnijem gradu, Rožajama. Naime, tog datuma održana je Izborna skupština Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori, na čijem čelu je izabran predsjednik stranke Hazbija Kalač. Skupštini su prisustvovali brojni bošnjački zvaničnici, građani Rožaja i drugih gradova. Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori, je politička stranka, slobodno i dobrovoljno udruženih članova, osnovana radi ostarivanja političkih ciljeva, demokratskim oblikovanjem političke volje građana i učešćem na izborima, vršenjem vlasti, kao i djelovanjem u opoziciji i kao takva predstavljaće i zastupati interese Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, štititi i unapređivati prava njegovih pripadnika, u skladu sa ustavom, zakonom, međunarodnim standardima i drugim općim akatima. Put BDZ u Crnoj Gori je put afirmacije bošnjačkog naroda u cjelini. Bošnjački narod je iscjepkan na mnogo dijelova kako bi u odnosu na druge narode bio inferioran, a on to po vrijednostima koje posjeduje, po broju, kulturi i tradiciji, ne treba da bude. Mi smo kao politički faktor registrirani na prostoru države Crne Gore, ali imamo puno pravo da sarađujemo sa svojim narodom na prostoru cijelog Sandžaka i matičnoj državi Bošnjaka, Bosni i Hercegovini. Cio ovaj region stremi evropskim integracijama. To znači da granice postaju administrativne, jednostavno da se zna ko gdje plaća porez. Ovako kako se to trenutno u Crnoj Gori radi, mi se sve više udaljavamo od evropskih integracija. Zato će se Bošnjačka demokratska zajednica zalagati za Sandžak kao evropsku prekograničnu regiju na opće zadovoljstvo svih Bošnjaka, čiji je duhovni centar Rijaset Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu. Programska načela BDZ u Crnoj Gori se slažu sa programskim načelima stranke BDZ Sandžaka. Njihov je glavni cilj očuvanje bošnjačkih nacionalnih interesa, temeljnih vrijednosti slobode i ljudskog dostojanstva i borba sa svakim subjektom koji ih, kao takve, pokuša ugroziti. Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori je spremna sarađivati sa svim političkim subjektima koji je budu doživljavali kao svog partnera u borbi za pomenute ciljeve. Ona nikada neće pristati na diskriminacije i nametnute asimilacije, i poput njene sestre BDZ Sandžaka, nikada neće biti spremna pognuti glavu pred nasilnim režimima. Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori najautentičniji je predstavnik Bošnjaka u Crnoj Gori koja sve svoje potencijale daje u službu svoga naroda. U njeno članstvo su dobrodošli samo požrtvovani i hrabri nacionalno osviješteni Bošnjaci kojima je narodni interes ispred svog ličnog interesa.

Simboli Stranke

Naziv Stranke: „Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori“ i ispisuje se na crnogorskom i bosanskom jeziku latiničnim pismom.

Pun naziv Stranke: „Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori“
Skraćeni naziv stranke: “BDZ”.
Sjedište Stranke je u ulici „30. septembra“ b.b. 84310 Rožaje.
Stranka ima obilježja koja čine: zastava, znak i amblem.

Zastava Stranke je pravougaonog oblika, bijele boje. U središnjem dijelu zastave stoji polumjesec okrenut vrhovima u smjeru sa lijeve prema desnoj strani. U središtu polumjeseca se nalazi znak ljiljana a u nastavku koji izlazi van prostora polumjeseca stoji tekst “BDZ U CRNOJ GORI” ispisan latiničnim pismom. Polumjesec, ljiljan i tekst naziva stranke ispisani su linijom crne boje oivičeni zlatnom bojom. Osim dijela teksta imena stranke, početnih slova B i D koja su ispunjena zelenom i plavom bojom, svi ostali elementi uključujući i ostala slova, ispunjeni su bijelom bojom.

Amblem Stranke je znak sa latiničnim tekstom, polumjesec, ljiljan, naziv stranke, identičnog rasporeda i boja kao i kod zastave.
Način korišćenja zastave, znaka i amblema propisuje Predsjedništvo stranke.